Advies  
SOPTOM probeert ervoor te zorgen dat de leefomstandigheden van schildpadden over de hele wereld verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om in het wild levende schildpadden, maar ook die door particulieren worden gehouden. Men weet meestal weinig van schildpadden af en in boeken staat vaak verkeerde informatie.

Een paar voorbeelden:

 • Er wordt vaak gedacht dat het goed is om een schildpad het hele jaar door buiten te houden. Dit is verkeerd! Schildpadden kunnen niet tegen ons koude en vochtige klimaat. Dikwijls is de reactie hierop dat "de schildpad het toch goed doet" buiten. Zo'n schildpad is dan eigenlijk al jaren bezig met dood te gaan!
 • Mensen denken dat schildpadden het leuk vinden om rond te lopen in de woonkamer. Dit is niet goed voor de schildpad, onze vloeren zijn te glad en te koud. Schildpadden kunnen door bijvoorbeeld tocht gemakkelijk oogontstekingen en longontsteking oplopen die vaak moeilijk te genezen zijn.
 • Schildpadden krijgen vaak verkeerd voedsel. Het voedsel is afhankelijk van de soort schildpad. Hetzelfde geldt voor de klimatologische omstandigheden waaronder schildpadden gehouden worden. Hierdoor kunnen ze in levensgevaar verkeren en kunnen er grote problemen ontstaan met betrekking tot het schild en de botten.
 • algemene informatie over landschildpadden
 • Meer informatie?

  Wilt u meer weten over het soort schildpad dat u heeft, de juiste verzorging, voeding en huisvesting?
  Voor al uw vragen over schildpadden is Henk van maandag tot en met zondag te bereiken van 11.00 tot 23.00 uur. Zijn telefoonnummer is: 050 - 501 22 20.
  U kunt ook langskomen en hem uw probleem of vraag persoonlijk voorleggen.
  Hiervoor moet u wel even een afspraak maken.