19 juni 2013

Schildpad maakt een wereldreis.

Met deze kop in DE TELEGRAAF van 19 juni 2013 was SOPTOM met Henk Scheffer even Nederlands wereldnieuws.
Dezelfde dag stond er ook artikel in HET NIEUWSBLAD VAN HET NOORDEN.
Ook kwam RTV Drenthe kwam langs om Henk life te interviewen.
 

De oorzaak was een moerasschildpad, die per ongeluk was terechtgekomen in een zending bloemen uit Roemenie en naar de bloemenveiling in Aalsmeer werd gebracht. In Aalsmeer wist men schildpaddenopvang SOPTOM te vinden en al gauw was het diertje in Roden.  Twee dagen later werden er 12 eieren gelegd, die allen bevrucht leken.

 

Momenteel verblijven er ongeveer 50 schildpadden in de opvang in Roden, maar niet een zoals deze Roemeense, vertelt Henk in het interview met de Telegraaf. Nee wij vangen alleen landschildpadden op, die ooit als huisdier gehouden zijn. Geen wilde waterschildpadden, zoals deze. Ik werk al sinds de jaren tachtig bij deze opvang, maar dit heb ik nog nooit gehoord. We kregen anderhalve week geleden een belletje van de bloemenveiling, daar was men totaal verrast dat er plotseling een schildpad kwam gekropen uit een zending  bloemen uit Roemenie. Ze vroegen of we nog een plekje over hadden. Uiteraard! In Roden aangekomen bleek het wilde beest zich te gedragen als een tam beest. Ze eet wormpjes uit je hand, heel bijzonder.
Gisteren legde de 'Roemeense' wat eitjes, ook dat is heel bijzonder, want je zou verwachten dat zo'n dier na die lange reis wel in de stress zou zijn geschoten, maar niets is minder waar.
 De avonturier blijft voorlopig in Roden. De eitjes komen over negen weken uit. Daarna willen we haar met haar jonkies naar onze opvang in Zuid-Frankrijk brengen. Daar hebben ze voldoende vijvers en de temperatuur past beter bij dit dier; een Europese moerasschildpad. Lang geleden kwamen die ook in Nederland voor, inmiddels zijn ze helemaal verdwenen. Behalve als ze stiekem meeliften naar de bloemenveiling dan...