SOPTOM-nieuws

De bosbranden in Zuid-Frankrijk zijn ook rampzalig voor de schildpadden!

De bosbranden die nu in Frankrijk woeden zijn niet alleen voor de mensen verschrikkelijk, ze leiden ook tot een enorme sterfte onder schildpadden. In het Massif des Maures brandt het hevig, dit is de enige plek in Frankrijk waar de landschildpad nog in het wild voor komt.

In de kliniek van het schildpaddendorp in Gonfaron zijn nog geen tien door de branden gewonde schildpadden binnengebracht. Vrijwel geen dier in de getroffen gebieden heeft deze catastrofe overleefd. Op 31 juli zijn al 4000 dode schildpadden door medewerkers van SOPTOM geteld.

Dit zijn de ergste bosbranden sinds 1976, meer dan 30.000 hectare natuurgebied is verwoest. Hieronder vallen ook gebieden waar SOPTOM schildpadden uitgezet heeft, zoals bij La Garde-Freinet waar enige honderden schildpadden vanuit het schildpaddendorp uitgezet zijn. De natuur had zich daar zover hersteld dat daar weer schildpadden konden leven. Helaas zijn ook deze dieren omgekomen.

Oproep
Dit soort ecologische rampen brengt nogmaals onder de aandacht hoe noodzakelijk het werk van SOPTOM is. Om de schildpad weer terug te brengen in de gebieden waar hij oorspronkelijk thuis hoort, willen we bij deze een oproep doen. Als u in het bezit bent van een uit Frankrijk afkomstige landschildpad van het geslacht Testudo hermanni hermanni, zou u deze dan aan SOPTOM willen afstaan? Wij willen deze dieren naar Frankrijk brengen, zodat het dier daar voor nageslacht kan zorgen. U kunt hiervoor contact opnemen met SOPTOM Nederland, telefoon 050-5012220
Wij zouden het fantastisch vinden als we op korte termijn deze schildpadden zouden kunnen repatriëren!

01-08-2003