SOPTOM-nieuws

Speurhond vindt schildpad terug!

Op dinsdag 23 november deed de familie Borchers in Deventer een nare ontdekking, één van hun drie landschildpadden die in de schuur in de winterslaap zouden gaan, ontbrak. De familie Borchers vertelt:”Eigenlijk was het onmogelijk, de drie schildpadden zaten in plastic boxen, met een deksel, in een afgesloten schuur. Zondagavond waren we voor het laatst wezen kijken omdat we erover dachten ze naar onze kelder te verplaatsen. Omdat één van onze padden nog niet goed in slaap was, besloten we ze toch nog even in de koudere schuur te laten staan. Toen we dinsdag thuiskwamen ontdekten we tot onze verbijstering dat de schuurdeur openstond en er een box op de grond lag waar ook nog eens geen deksel meer op zat. We denken dat het een kat of zoiets geweest moet zijn”. De familie heeft alles afgezocht, maar vond geen spoor van de Russische Vierteen. Naarmate de weermannen meer vorst voorspelden, nam ook hun angst toe. “Zo’n schildpad is toch niet gebouwd op dit klimaat, al zou ze zich al diep genoeg ingraven, dan loop je nog het risico dat ze last krijgt van hoog grondwater of een gang graaft onder tegels waar ze niet meer onder vandaan komt”, aldus de heer Borchers. Een extra complicerende factor was de staat waarin de tuin verkeert, er is recentelijk een oude betonfundering verwijderd, waardoor er veel puin ligt. Om dit te verwijderen en het terrein te egaliseren, is een hovenier met een frees besteld, wat natuurlijk het directe einde van de schildpad zou betekenen.
De familie is ten einde raad, mevrouw Borchers besluit op woensdagavond om een hondenclub te bellen. “Andere opties waren er niet meer”, zo stelt ze, ”viavia kwam ik toen bij de reddingshondenbrigade terecht. Iedereen was zo aardig en behulpzaam, er zijn toch een hoop mensen die je willen helpen”. Helaas kunnen deze honden hen niet helpen, ze zijn erop getraind alleen naar mensen te zoeken en sporen van wild te negeren. Wel krijgt ze van deze groep een tip, waarom niet eens bellen met een jachthondenvereniging? Zo komt ze terecht bij de familie Bekebrede in Apeldoorn. “ Ze waren ontzettend behulpzaam, met een half uur waren ze er, samen met hun twee honden” vertelt mevrouw Borchers. Als eerste wordt de tuin bekeken, dan haalt de familie Bekebrede jachthond Rik uit de auto. “Rik is een Braque d’Auvergne van 13 jaar, die vroeger op topniveau meedraaide” zegt mevrouw Bekebrede. Rik besnuffelt eerst één van de twee overgebleven schildpadden van de familie en gaat daarna op onderzoek uit. En dan geschiedt er een klein wonder, Rik geeft aan iets gevonden te hebben onder een oude rietmat. Op het eerste gezicht is er niets te zien, dan begint Rik te graven. Ineens ziet mevrouw Borchers een stukje rugschild, de schildpad is terecht! De familie Borchers is dolgelukkig met de hervonden schildpad. De familie Bekebrede is apetrots op Rik, “Het is toch al oude hond, dat hij na zoveel tijd een ingegraven schildpad kan terugvinden is natuurlijk grote klasse!” Alle lof voor speurhond Rik dus. Wat zegt schildpaddenexpert Henk Scheffer hiervan? “Het is een ongelofelijk verhaal, ik had nooit gedacht dat zoiets mogelijk was. Het is toch een dun spoor dat zo’n schildpad afgeeft, en dan na zoveel tijd met dat natte en koude weer, ik vraag me af of die schildpad het anders overleeft had. Wat een fantastische hond!”

Meer informatie over de cursus die Rik gevolgd heeft, kunt u vinden op de website van de familie Bekebrede, www.jachthondencursus.nl.

02-12-2004