SOPTOM Nederland  
Henk Scheffer is de Nederlandse vertegenwoordiger van SOPTOM.
Hij geeft voorlichting over verzorging en het houden van schildpadden aan iedereen die geïnteresseerd is. Henk vangt schildpadden op die worden afgestaan, in beslag zijn genomen of die een medische behandeling nodig hebben.
Op radio en televisie probeert Henk al jaren aandacht te vragen voor het lot van (land)schildpadden.

Waarom is het werk van Henk en SOPTOM zo belangrijk?

Over de hele wereld worden vrijwel alle schildpadsoorten bedreigd.
Oorzaken hiervan zijn verstedelijking, aanleg van wegen, milieuvervuiling, bestrijdingsmiddelen, het in cultuur brengen van woeste grond, smokkel en illegale handel.


De schildpad is één van de oudste, nog levende diersoorten, hij bestaat namelijk al zo'n 260 miljoen jaar. SOPTOM en Henk proberen zoveel mogelijk landschildpadden terug te brengen naar hun oorspronkelijke leefgebied.
Het is doodzonde om deze dieren niet te helpen, onze achterkleinkinderen moeten ook nog schildpadden in het wild kunnen zien!
Veel schildpadden worden door vaak goedwillende eigenaars verkeerd gehouden.
Hierdoor kunnen schildpadden ernstig ziek worden, verminkt raken en uiteindelijk sterven. Helaas is dit het trieste lot van veel schildpadden.
In de afgelopen vijftig jaar zijn er van de miljoenen schildpadden die in Nederland zijn ingevoerd, slechts enkele honderden in leven gebleven.
Henk en SOPTOM proberen hier wat aan te doen!
Kijk voor meer informatie ook onder "Advies" en "Medisch".

Wat heeft SOPTOM Nederland in 2001 gedaan?

  • In het afgelopen jaar zijn er 37 diverse soorten landschildpadden naar het opvangcentrum in Roden gebracht door mensen die een betere toekomst voor hun dieren wilden realiseren. Deze dieren zijn verzorgd en indien nodig medisch behandeld. We willen zoveel mogelijk dieren repatriëren via SOPTOM Frankrijk.

 

lees hier verder.........