VOND - SOPTOM Nederland huisregels

Huisvesting en voorzieningen

SOPTOM Nederland is gevestigd in Roden, Weegbree 16. De accommodatie van het opvangcentrum daar bevat 15 grotere en kleinere schildpadverblijven die verlicht en verwarmd kunnen worden. 2 grote en 7 kleine re zich bevinden in de quarantaine annex kliniek op de eerste verdieping.
Op de begane grond zijn 6 grotere verblijven, waar de dieren kunnen verblijven na het verlaten van de quarantaine.
De grotere verblijven zijn gemaakt van Trespa,. Dit is hygiënisch en makkelijk te reinigen en geeft een goede isolatie. De kleinere verblijven bestaan voornamelijk uit glas. Alle verblijven worden zowel door lucht- als bodemverwarming door middel van thermostaten op temperatuur gehouden. Seizoensinvloeden zijn op deze manier eenvoudig zijn na te bootsen.
Elsteinstralers en speciale reptielen TL-verlichting zorgen voor voldoende infrarood en ultraviolet licht.
Als bodembedekking wordt voor de grotere dieren hooi gebruikt, waarvan ook door de dieren gegeten wordt. Jonge dieren worden gehuisvest op vochtige tissues. Per verblijf kunnen temperatuur en vochtigheid individueel geregeld worden, zodat optimale leefomstandigheden voor alle dieren gewaarborgd zijn. Buiten bevindt zich nog een verwarmde kas met uitloop naar buiten.    In Spijk (Groningen) bevindt zich bij één van de medebestuursleden een noodopvang.